lauantai 1. huhtikuuta 2017

Inkivääri sukat (ohje)

Inkivääri- sukissa yhdistyvät sekä pitsit että palmikot. Tavallisuudesta poiketen näissä sukissa ei ole lainkaan resoria, vaan sukkien suuhun virkataan lopuksi ketju kiinteitä silmukoita. Sukat ovat osoittautuneet kivoiksi käytössä näinkin, mutta jos haluaa resorin tehdä, niin se on toki helppo niihin lisätä. Omat sukkani olen neulonut 3,5mm puikoilla, mutta niistä tuli ehkä pikkuisen väljät, joten seuraavat tekisin varmasti 3 mm tai 3,25 mm puikoilla. Tämä sukkaohje on julkaistu ensimmäisen kerran Ravelryssä syksyllä 2015.

Koko: 37-38
Lanka: Regia 6- säikeinen, (sävy 02143 pellavameleerattu). Langan menekki noin 100 g.
Puikot: 3-3,5 mm sukkapuikot, palmikkopuikko ja viimeistelyä varten käsialaasi sopiva virkkuukoukku.
Tiheys: 24-26s= 10 cm


Varsi
Luo 54  s ja jaa silmukat neljälle puikolle (14s-13s-14s-13s). Kerrosten vaihtumiskohta on sivulla keskellä. Neulo suljettuna neuleena ensin 1 krs oikeaa ja sitten mallineuletta kaavion mukaan. Toista kaavio yhteensä kolme kertaa.


Kantapää
Kantapää neulotaan edestakaisin 1. ja  2. puikon silmukoilla + viereisiltä puikoilta siirrettävillä lisäsilmukoilla (III puikon ensimmäinen ja IV puikon viimeinen s.) = 29 s kantapäätä varten. Jatka molempien reunojen kahdeksalla reunasilmukalla  palmikkoa kaavion mukaan ja  neulo keskimmäisillä silmukoilla sileää  (oikealla oikein, nurjalla nurin). Neulo kantalapun korkeudeksi noin 6 cm.


Kantapohjan kavennukset
Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä  10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ.
Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo nurjaa kunnes jäljellä on 10s, neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9s, tee ylivetokavennus.
Jatka samalla tavalla kaventamista, kunnes sivusilmukat loppuvat ja  keskelle jää silmukoita yhteensä 11.
Kerrosten vaihtumiskohta on jalkateräosuudessa keskellä takana.

Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 13s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä.
Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein, niin  työhön ei pääse muodostumaan reikiä.  Neulo III ja IV puikon silmukat mallineuletta.
Poimi kantalapun oikeasta reunasta saman verran silmukoita.


Kiilakavennukset
Jatka 2. ja 3. puikon silmukoilla mallineuletta ja kavenna samalla seuraavasti: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen.
Neulo kaksi välikerrosta ja toista samanlaiset kavennukset. Jatka kavennuksia joka kolmannella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä yhteensä 52 silmukkaa.


Jalkaterä
Jatka pohjan silmukoilla sileää neuletta ja jalkapöydän silmukoilla mallineuletta kunnes jalkaterän pituus on noin 20 cm tai kunnes pikkuvarvas on peitossa.


Kärkikavennukset

Leveä nauhakavennus:
Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2o yhteen, 1o ja II ja IV puikon alussa 1o, ylivetokavennus.
Neulo 2 välikerrosta ja toista kavennukset.
Neulo sitten kavennukset joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 28s.
Tämän jälkeen kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 12 s.
Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päättele huolellisesti.


Viimeistely
Virkkaa vielä sukan suuhun kerros kiinteitä silmukoita. Käytä tarpeeksi isoa virkkuukoukkua, ettei sukan suusta tule liian kireä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti