keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Sorbetti palmikkosukat (ohje)


Suloisissa Sorbetti-sukissa on mukava tepastella saunan jälkeen mökin kuistilla hämärtyvässä kesäillassa aaltojen hiljalleen loiskiessa rantaan...ihana, ihana kesä!
Näissä sukissa on helposti toteutettava palmikkokuvio, joka saa kuitenkin aikaan yllättävän kauniit sukat.
Tämä ohje on julkaistu blogissa ensimmäisen kerran elokuussa 2015.
Samalla mallineuleella olen kirjoittanut myöhemmin neuleohjeen ohuelle sukkalangalle: French Meringue Socks (siitä saatavana vain tuo englanninkielinen maksullinen versio Ravelryssä).Koko: nainen (37-38)
Lanka: Gjestal Janne (sävy 423). Langan menekki 110 g.
Langaksi sopii hyvin myös vaikkapa Novita 7 veljestä tai Adlibris Socki* (ihana sävy olisi esim. Dusty Pink)
Puikot: 3,5 mm sukkapuikot, lisäksi  palmikkopuikko
Tiheys: 22s= 10cm


Varsi:
Luo 56s ja jaa silmukat neljälle puikolle 14 kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on keskellä takana. Neulo suljettuna neuleena kierrettyä 1x1 joustinneuletta (=oikea silmukka neulotaan takareunastaan kiertäen) yhteensä noin 3 cm. Jatka neulomista palmikkokaavion mukaan  kunnes varsi on noin 11 cm pitkä ja kaavio on toistettu yhteensä 4 kertaa.

Kantapää:
Kantapää neulotaan sileää neuletta (oikealla oikein, nurjalla nurin) edestakaisin 1. ja  4. puikon silmukoilla  yhteensä 28 silmukalla. Nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta sekä oikealla että nurjalla kerroksella. Neulo sileää noin 6 cm. Kantapohjan kavennukset Kantapohjan silmukkajako on 9-10-9. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä  10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo kunnes työssä on jäljellä 10 silmukkaa, neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9s, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla kaventamista, kunnes sivusilmukat loppuvat ja  keskelle jää silmukoita yhteensä 10. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 13s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä.
Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein, niin  työhön ei pääse muodostumaan reikiä.  Neulo II ja III puikon silmukat palmikkoneuletta. Poimi kantalapun oikeasta reunasta saman verran silmukoita.

Kiilakavennukset:
Jatka 2. ja 3. puikon silmukoilla palmikkoneuletta ja kavenna samalla seuraavasti: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo kaksi välikerrosta ja toista samanlaiset kavennukset. Jatka kavennuksia joka kolmannella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä taas yhteensä 56 silmukkaa.
Jalkaterä: Jatka sileää neuletta, kunnes jalkaterän pituus on noin 20 cm tai kunnes pikkuvarvas on peitossa. Mallisukissa palmikkokaavio neulottiin jalkaterään yhteensä 6 kertaa.

Kärkikavennukset:
Nauhakavennus: Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Neulo kolme välikerrosta ja toista samanlaiset kavennukset. Neulo kaksi välikerrosta ja toista samanlaiset kavennukset. Neulo yksi välikerros ja toista kavennukset. Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella, kunnes kullakin puikolla on 6 silmukkaa. Toista kavennuksia sitten joka kerroksella kunnes työssä on jäljellä 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja päättele langanpäät huolellisesti nurjalle puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti