lauantai 8. kesäkuuta 2019

TUTTI FRUTTI kesäsukat

Värikkäät tossumaiset raitasukat syntyvät nopeasti paksuilla puikoilla ja niihin on kiva hyödyntää lankakoriin kertyneitä jämäkeriä raidoiksi...vähän kuin kutoisi räsymattoa. 
Lopputuloksena syntyy ihanan värikäs "mökkisukka", jotka on mukava sujauttaa jalkaan viileään kesäiltaan ja tassutella kuistille kuuntelemaan käen kukuntaa...
Valitse sukkiesi pohjalangaksi ohut sukkalanka oman makusi mukaan joko yksivärisenä tai tee kuten minä ja valitse käsinvärjätty lanka, jossa on pieniä värivaihteluita pitkin matkaa. Vähän tylsempikin lanka saa näin ihan uuden elämän... ;
Raitaväreiksi voit käyttää esim. Nalle- lankojen jämiä, sen vahvuus sopii tähän hyvin. Novitan langoista Venla sopisi taas hyvin pohjaväriksi.

Halutessasi voit rytmittää 16 kerroksen raitaosioita neulomalla kapeampia raitoja ja yhdistellä värejä sen mukaan mitä jämälankoja sinulla sattuu löytymään.
Kun ohuempi mukana kulkeva lanka pysyy koko ajan samana, syntyy kuitenkin harmoninen värimaailma, vaikka toinen lanka vaihtelee.
Itse asiassa tämän sinällään hyvin yksinkertaisen sukkamallin viehätys piileekin juuri tässä värien yhdistelyssä: on mukava seurata, kuinka pohjaväri meleeraa raitalangat utuisiksi…
VINKKI: Näiden sukkien varsi on aika lyhyt (noin 11cm). Jos haluat sukkiisi pitemmän varren, neulo alkuun yksi 16 kerroksen lisäraita samalla värillä kuin kantapää ja kärki.


Koko: 37-38
(sukkaohjetta on helppo soveltaa pienemmäksi tai isommaksi, kaikki käytetyt mallikerrat ovat jaollisia neljällä)

Lanka: Fingering- (420m/100g)  ja sport-vahvuisia (130m/50g) sukkalankoja neulottuina yhdessä. Ohut lanka on koko ajan sama, mutta raitaväri vaihtelee.
Raitavärejä on perusohjeessa kolme: A, B ja C-väri.
Tässä koossa pohjaväriä kului noin 50g. Langan kokonaismenekki vaihtelee vähän yli tai alle 100 g riippuen valitsemistasi lankalaaduista, tiheydestä, haluamastasi varren pituudesta, jne.

Puikot: 3,5 mm ja 3,75mm sukkapuikot
Tiheys: 22s= 10 cm

Varsi
Luo 44s A-värillä ja jaa silmukat neljälle puikolle 11/puikko. Kerrosten vaihtumiskohta on keskellä takana. Neulo suljettuna neuleena
*1o, 1n* 6 kerrosta ja
*3o, 1n* 10 kerrosta

Vaihda työhön väri B ja jatka
*3o, 1n* joustinneuletta 16 krs.

Nyt valmiina on kaksi leveää raitaa.

Vaihda työhön väri C
Neulo 3 kerrosta sileää 1. ja 4. puikon silmukoilla ja samalla aloita pintaneule  2. ja 3. puikon silmukoilla (katso kaavio). Kaavion toistoja rinnakkain mahtuu tässä koossa 5 ja puoli.

Kantapää
Kantapää neulotaan edestakaisin tiimalasikantapäänä 1. ja 4. puikon silmukoilla lyhennetyillä kerroksilla. Voit toki myös neuloa omaan sukkaasi jonkun muun kantapään jos haluat.
Loistava ohjevideo tiimalasikantapäähän löytyy täältä, joten en lähde siitä ohjetta tähän erikseen kirjoittamaan. Kuva ja puhuttu teksti varmasti selventävät asian parhaiten, jos tämä tekniikka ei ole sinulle ennestään tuttu!
Huom: Ohjevideosta poiketen neuloin tähän pariin kantapään alkuosan ainaoikein neuleena enkä sileänä.

Kun kantapää on valmis, jatka samalla värillä, kunnes raidan korkeus on jalkapöydän päällä 16 krs (noin 5cm), pohjan silmukoilla neulotaan sileää.

Neulo seuraavaksi vielä kaksi 16 kerroksen raitaa väreillä A ja B.
Vinkki: Halutessasi voit rytmittää 16 kerroksen raitaosioita neulomalla kpeampia raitoja ja yhdistellä värejä sen mukaan mitä jämälankoja sinulla sattuu löytymään.
Kun ohuempi mukana kulkeva lanka pysyy koko ajan samana, syntyy kuitenkin harmoninen värimaailma, vaikka toinen lanka vaihtelee.
Itse asiassa tämän sukkamallin viehätys piilee juuri tässä värien yhdistelyssä: on mukava seurata, kuinka pohjaväri meleeraa raitalangat utuisiksi…

Ota työhön nyt väri C ja neulo vielä sukan kärki, joka neulotaan sileää neuletta sädekavennuksena.

Kärkikavennukset
Neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen = 40s
4 välikerrosta
Neulo sitten kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa = 32s
3 välikerrosta
Kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa= 23s
2 välikerrosta
Kavenna jokaisen puikon keskellä ja lopussa= 16s
1 välikerros
Kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa= 8s

Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

P.S.
Tämä teksti vilahti jo täällä aiemmin, mutta halusin tarkistaa vielä muutaman asian ennen lopullista tekstin julkaisua, siksi nyt siis "uusintana".


Videolinkki: Suuri Käsityö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!